Uloguj se

    Prodavnica e-knjiga

    Ćutanja iz gore - Mirko Demić

    Ćutanja iz gore

    Autor: Mirko Demić

    Godina izdanja: 2016

    Broj strana u štampanom izdanju: 220

    Pismo: Ćirilica

    ISBN: 978-86-6053-177-5

    Izdavač: Agora

    Ova knjiga je dobila nagradu velikog žirija Večernjih novosti „Meša Selimovič“ za 2016.

     

    Ćutanja iz Gore Mirka Demića prvi su deo njegovog petoknjižja sačinjenog od već objavljenih knjiga: Molski akordi (2008, 2009, „Andrićeva nagrada“), Ataka na Itaku (2015), Trezvenjaci na pijanoj lađi (2010, nagrada „Dejan Medaković“) i Po(v)ratnički rekvijem (2012).

     

    Petrova gora je glavni junak ove fantazmagorije, kako mitska tako i stvarna, čija se istorija prati od predrimskog i rimskog doba, sve do savremenosti. Tako se raspliću predanja o njenom postanju i poreklu imena, uz narodnu pesmu o nastanku i nestanku Petrove gore, „Kaluđersko vrelo“, čiji su stihovi utisnuti na početku svakog poglavlja.

     

    Srećemo tri pripovedača: Leša Samouka, poslednjeg krajiškog proroka, čiji glas istovremeno i otvara i zatvara ne samo svako poglavlje već i čitavo petoknjižje svojevrsnim „Epilogom koji je na početku“; upraviteljku sanatorijuma, koja progovara u „Prologu, koji je na kraju“; i naratora centralne priče. U Ćutanjima iz Gore mešaju se beskonačne polemike Adama i Adame, Nikog i ničega i Nekog i nečega, Duše i tela, Petra i Pavla, igumana i kralja...

     

    Priča je otvorena mitingom na Petrovoj gori, u martu 1990. godine, kada buka ljudskih tela budi pokojne duše što tu počivaju. Govori mrtvih najavljuju zlosrećne sudbine živih koje su ovekovečene u delovima petoknjižja koja su usledila.

    Nenad Šaponja

    vidi sve

    Cena digitalnog izdanja

    5,13 / 616,00 RSD

    Uštedite 30%

    Cena digitalnog izdanja

    5,13 / 616,00 RSD

    Uštedite 30%

    Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
    Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


    Android Aplikacija iOS Aplikacija